Natolik známá vanilka nesmí chybět v kuchyni žádné hospodyňky. Po celý rok je k dostání vanilkový cukr s opravdovou vanilkou, popřípadě cukr vanilínový, který obsahuje jen syntetické aroma. Ovšem od vanilkových rohlíčků nebo dokonce vanilkové zmrzliny, to nikoho neodradí. Vynikající čajové pečivo vykouzlíme díky anýzu, který má velmi dobré účinky na trávení i klidnější mysl. Vhodný je i anýzový čaj, dokonce anýzové tyčinky potěší jako dobrota i při letním posezení. V horkém nápoji by neměl chybět kardamon. Kombinace jeho vůně a chutě v kávě nebo horké čokoládě, je prostě neodolatelná. Již naše babičky jej měly v kuchyni po ruce, protože se výborně snoubí s medem a ořechy, je tedy vhodný do perníku i sušenek.
Badyán je ve tvaru hvězdy a snadno se dá zapamatovat jako symbol Vánoc, ale použití najde i při zavařování letního ovoce. Skvělá chuť badyánových sušenek spojených s ovocným kompotem nebo horka jablka s badyánem a skořicí, zahřejí po těle v chmurných dnech. Ani hřebíček, nejčastěji používaný do vína a punče, nesmí chybět v perníku či v plněných ořeších. Přes rok ovoní spolu s medem a jablky sváteční nebo nedělní pečeni. Netradiční chuť dodá vypečené šťávě z masa. Nakonec je tu zázvor, v posledních několika letech považovaný za zázrak při léčbě nachlazení a chřipky, jenže mimo hřejivého zázvorového čaje, lze upéct klasické staročeské zázvorky. Jako zpestření je vhodná zázvorová marmeláda s čerstvým pečivem hned po ránu, probudí totiž tělo ke startu do nového dne.